Hoe vermijd ik dat mijn mails in spam terechtkomen?

Lees hier hoe je kan voorkomen dat jouw mails in spam terechtkomen:

Wat is spam?

Spam is de verzamelnaam voor ongewenste, ongevraagde reclameboodschappen en frauduleuze e-mails. Doordat men vaak e-mails stuurt naar een hele grote groep ontvangers, worden die mails al snel als onnuttig gedetecteerd en gefilterd door een spamfilter. Maar het is dan ook die filter die ervoor moet zorgen dat jouw mailings wél bij de juiste doelgroep terechtkomen.

Hoe werkt een spamfilter?

Eigenlijk moet je een spamfilter zien als de bewaker van je mailbox, het houdt de ongewenste e-mails buiten. Het maakt gebruik van enkele criteria om te bepalen of jouw e-mails spam zijn of niet.

Wat kan ik doen om te vermijden dat mijn emails in spam terechtkomen?

Krijg je soms te horen dat jouw e-mails systematisch in de spamfolder geraken? Wij geven jou vier tips mee om dit te voorkomen:

1. Alles begint met de inhoud van je mail

Zoals de titel zelf zegt: alles begint met de inhoud van je e-mail. Link dus zeker niet naar onbetrouwbare websites, gebruik niet te veel foto’s, GIFS of memes. Er moet een goede beeld-tekst-verhouding zijn om door de spamfilter te geraken.

Zet de meest cruciale info in de tekst en link naar een betrouwbare, externe bron waar jouw doelgroep rustig verder kan lezen. Zo heb je meer ruimte om content te creëren buiten je mails.

Nog een klein extraatje: voorzie je afbeeldingen van metadata. Wanneer je in de applicatie een afbeelding in bijlage wil uploaden, kan je daar een beschrijving aan toevoegen, wat overeenkomt met metadata. Zo komt je mailtje weer net iets betrouwbaarder over.

2. Let op met bijlagen

Bijlagen vormen op zich geen bedreiging voor de spamfilter, al is het wel afhankelijk van het soort bestand. Vooral bestanden die eindigen op ‘.exe’ en ‘.zip’ zijn red flags voor de spamfilter. Die bestanden dragen vaak virussen, malware of andere data mee die gelinkt wordt aan phishing. Om zoiets te vermijden link je best naar een bijlage of kies je voor een andere bestandsvorm.

3. Gebruik geen spam-gevoelige woorden

Sommige spamfilters markeren mails als spam vanaf er woorden opduiken die duiden op een onbetrouwbare mail. Taalgebruik speelt dus een belangrijke rol voor je spamfilter.

De termen die het meest in spam belanden zijn:

• Koop direct
    • Geld verdienen
    • Vanuit huis / Work from home
    • Kans
    • Bonus
    • Jouw inkomen
    • Vrijheid
    • Klik hier / hieronder
    • Gefeliciteerd
    • Solliciteer nu
    • Aarzel niet

Er hangt natuurlijk ook veel af van de context en de content. Een goede balans is dus een vereiste.

4. Zet je fysiek adres in de mailing

Spamfilters kijken niet alleen naar het domein en de afzender, maar ook of je fysieke adres in de mailing vermeld staat. Sluit dus elke mail af met je adresgegevens om opnieuw de betrouwbaarheid te verhogen. In Jobtoolz kan je je eigen mailhandtekening toevoegen. In dit artikel vind je terug hoe je dit kan instellen.

Hoe controleer je of jouw mail goed genoeg is en niet in spam terecht komt?

Na het toepassen van deze van deze vijf tips en tricks is de kans dat jouw mails nog in iemand zijn spamfolder terechtkomen miniem.

Maar wil je toch 100 procent zeker zijn van je stuk? Dan bestaan er enkele programma’s die jouw mails kunnen controleren op spam-gevoeligheid, zoals mail-tester.com.

Je stuurt je mail simpelweg naar dat programma en enkele minuten later zie je precies op welke vlakken je mail getest is en wat de resultaten daarvan zijn. Maak zo betere mailings en verklein je spam!